batboy, mamablog, kiss syndroom

Wat is het KISS Syndroom

De term KISS staat voor Kopgewrichten Invloed op Storingen in de Symmetrie (Kiss syndroom). Om een afgeplat hoofdje van je baby te voorkomen wissel je de houding van je baby. Dan op zijn linkerzij en dan op zijn rechterzij. Maar wat als je baby een voorkeurshouding heeft?

KISS Syndroom

Ons kindje had een voorkeurshouding, maar in het begin zag ik er de ernst niet echt van in. Totdat ik zag dat zijn hoofdje aan één kant steeds platter werd.

Wat zijn de oorzaken van het KISS syndroom?

Het kan komen door een snelle heftige bevalling ( dat was dan zo in mijn geval ). Bij meerlingen kan het ook voorkomen, door een verkeerde ligging in de baarmoeder, vroegtijdige bevalling of een heel langzame bevalling.

Eigen ervaring

Ik schrijf hierover, omdat ik uit eigen ervaring spreek en ik denk dat er weinig ouders zijn die van het KISS syndroom gehoord hebben. Door hierover te schrijven kan je misschien iets herkennen en begrijpen waarom je baby bijvoorbeeld zoveel huilt. Het hoeft natuurlijk niet meteen zo te zijn dat als je een ‘huil baby’ hebt hij/zij dan ook meteen het KISS syndroom heeft, maar als ik het had geweten was ik al veel eerder naar de kinderarts gegaan.

Omdat ik een week overtijd was ben ik ingeleid. Het was een heftige en zware bevalling.

Het leek in orde

Eenmaal thuis was alles in orde, althans zo leek het. In het begin viel het mij eigenlijk nog niet zo op. Ik legde hem op zijn linkerzij en op zijn rechterzij, maar hij bleef eigenlijk steeds op één kant liggen. Ook op foto’s zag ik dat hij steeds naar dezelfde kant keek. Hij huilde ook altijd erg veel ( dat is ook één van de symptomen ).

Ik heb een afspraak bij de kinderarts gemaakt en hij vertelde mij dat hij het KISS syndroom heeft. Ik had daar nog nooit van gehoord en kreeg een verwijzing voor therapie.

Het hoofdje was helemaal scheef gegroeid. Dat kon je aan de voorkant niet zien, maar als je erbovenop keek zag je het heel erg duidelijk. Ik was erg ongerust, komt dat ooit nog goed?

Bij de therapie zeiden ze dat ik er nog ( net ) op tijd bij was ( hij was toen 4 à 5 maand ). Met veel oefeningen en door naar een osteopaat te gaan zal het allemaal goed komen.

Osteopaat

Op advies van de therapeut zijn wij naar Bochum naar een osteopaat gegaan. Hij vertelde ons dat hij een blokkade in zijn nek heeft en veel pijn heeft. Zijn ruggenwervel was ook iets scheef gegroeid.  Dat verklaard dus het vele huilen en de voorkeurshouding.

Zo sneu, zo’n kleine baby en dan zoveel pijn. De osteopaat is meteen begonnen om de blokkades weg te halen. Dit was voor ons erg eng om te zien. Wij hadden het zweet in onze handen staan. Ik dacht: ”Straks breekt hij zijn nekje nog”. We hoorden het ‘knakken’. Voor Sten was dit helemaal niet erg hij heeft er zelfs niet bij gehuild. Hij kon zijn hoofdje al meteen een paar graden meer draaien.

Daarna zijn we nog een keer naar Bochum gegaan ter controle. Een helmpje was ( gelukkig ) niet nodig. De osteopaat heeft nog een keer de blokkades ‘weggedrukt’ en daarna kon hij zijn hoofdje weer helemaal bewegen! Wij hadden nadat we in Bochum zijn geweest een heel ander kindje. Hij huilde niet meer zoveel en je kon gewoon zien dat hij veel beter in zijn vel zat. Met de therapie moest ik doorgaan totdat hij kon kruipen en dat was twee weken na zijn 1ste verjaardag.

Ik ben blij dat wij er nog op tijd bij waren. Je staat er namelijk niet meteen bij stil en denkt niet meteen dat het ‘iets’ is als je kindje een voorkeurshouding heeft.

De symptomen

Er zijn veel symptomen voor een baby met het KISS syndroom. De symptomen die Sten als baby had:

  • Voorkeurshouding
  • Veel huilen
  • Slecht slapen ( na 9 maand sliep hij pas door )
  • Onrustig
Omdat wij er nog op tijd bij waren is het gelukkig allemaal goed gekomen met de groei van zijn hoofdje. Hij is een heel vrolijk kindje en heeft er geen last meer van. Het enigste ( maar ik weet niet of dat er mee te maken heeft ) is dat hij nog niet kan of wil praten. Het kan ook gewoon eigenwijsheid zijn (dat hij van zijn vader heeft 😉 ).
Heb je na het lezen hiervan nog vragen? Je mag mij altijd een berichtje sturen. Ik ben natuurlijk geen arts, maar wellicht kan ik een antwoord geven.
Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

This Article Has 1 Comment
  1. Judith schreef:

    Dit vermoeden hadden ze bij mijn oudste, die was na een heel langzame bevalling met tangen en een vacuum gekomen. Maar elke 3 uur na voeding hoofdje andere kant opgelegd, en steeds opletten. Vermoeiend maar heeft prachtig rond koppie nu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.