middagslaapje, bed, dutje, peuter, slapen, batboy

Geen middagslaapje meer voor mijn peuter?

Een middagslaapje is heel belangrijk, maar tot welke leeftijd doet je kindje een middagslaapje? En wat als je peuter niet meer ’s middags naar bed wil?

Het middagslaapje

Een middagslaapje is belangrijk. Zo kan je kindje weer nieuwe energie opdoen, alle indrukken van de dag verwerken en ze maken tijdens hun slaap het groeihormoon aan.

Het aantal uur van een middagslaapje verschilt per kind. Zo kan Sten ’s middags soms wel 3 uren slapen, maar hij heeft ook weleens 1 of 1,5 uur geslapen.

Nee bed

Wanneer je kindje het middagslaapje niet meer nodig heeft geeft hij dat zelf aan. Deon wilde al heel snel geen middagslaapje meer doen, terwijl Sten dit veel langer heeft volgehouden.

De laatste tijd geeft Sten aan dat hij ’s middags niet meer naar bed wil, dan zegt hij gewoon ”Nee bed”. Maar een dag is voor hem nog veel te lang. Ik weet dat hij dan aan het einde van de middag een dipje krijgt en hangerig en huilerig word.

Niet te snel opgeven

Bij Deon heb ik misschien het middagslaapje iets te snel overgeslagen dus ik probeer het toch nog om Sten naar bed te brengen. Maar het duurt nog geen 5 minuten en hij begint te roepen ”Mama, mama”. Ik doe net alsof ik het niet hoor en kijk op het scherm van de babyfoon, want misschien stapt hij zelf wel uit zijn bed? Maar gelukkig blijft hij netjes liggen….

Hij praat hardop en ondertussen blijft hij maar roepen dat hij uit bed wil. Ik hoop nog even dat hij misschien toch nog in slaap valt, maar na ruim een half uur haal ik hem maar uit bed. Hij is blij mij te zien, want hij stapt er meteen uit en zegt: ”Nee, mama slaap, uit bed”.

Rond een uur of 14.30 uur kon ik het wel merken dat hij geen middagslaapje heeft gehad. Nu kon ik hem niet meer even in bed leggen, want dan zou hij ’s avonds weer niet goed kunnen slapen. Gelukkig was hij later toch over zijn slaap heen en kon hij weer spelen.

Bedtijd

De meeste peuters gaan tussen 19.00 uur en 20.00 uur naar bed en hebben gemiddeld 12 tot 14 uur slaap nodig. Sten gaat meestal tussen 18.30 uur en 19.00 uur naar bed en soms geeft hij zelf aan dat hij naar bed wel. Deze avond lag hij er al om 18.15 uur in en hij viel meteen als een blok in slaap!

Ik blijf het nog gewoon proberen, maar het zal allicht wel steeds minder worden. Gemiddeld doen kinderen vanaf een jaar of 3 geen middagslaapjes meer en over 2 maand is hij al 3.

Met welke leeftijd wilde jouw kindje geen middagslaapje meer doen? Gaat jouw kindje ’s middags nog naar bed en hoe lang slaapt hij/zij dan?

Lees ook:

 

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

This Article Has 15 Comments
  1. Volgmama schreef:

    De jongens vanaf een jaar of twee. En als ik jou blog zo lees heeft mijn dochter slaaptekort. Die slaapt 8 uur per dag, meer niet. Ze wil ’s avonds en overdag niet slapen. Slaapt meestal van 23.00 tot 07.00 🙁 Ik ga van de week eens melatonine tabletjes proberen, ik denk hier al heel vaak aan. De kinderarts doet er ook niets aan hier… :-/

    • Batboy schreef:

      Oh dat is wel heel weinig! Een volwassene heeft ongeveer 8 uur slaap nodig. Raar dat ze dan ook niet moe is overdag…

    • Judith schreef:

      Hoho… sommige kinderen hebben gewoon niet zo veel slaap nodig. Ik zelf sliep vanaf mijn eerste verjaardag al niet meer in de middag. Al heeft mijn moeder me nog lang even in bed gelegd om te rusten in de hoop dat ik toch zou slapen. Ik heb altijd 1 tot 2 uur later in mijn bed gelegen dan leeftijdsgenootjes en was altijd vrolijk. Presteerde goed op school. Ik was de beste van de klas! Doe voorzichtig met medicatie en kijk goed naar de behoeften van je kind. 23.00 is erg laat maar als ze zelf om 7 uur wakker wordt en ze is de hele dag vrolijk….

  2. Patricia schreef:

    Ik ben heel benieuwd naar ons kindje. Met een moeder die het liefst lang slaapt en een vader die geen slaap nodig lijkt te hebben, kunnen we alle kanten nog op… spannend.

  3. Hier in België kunnen de kindjes van 2,5 jaar naar school.
    Mijn zoontje was drie toen hij ging, want hij was niet zindelijk en ik wilde de juf er toen niet mee opzadelen.
    Mijn oudste dochter sloeg meteen toen ze naar school ging haar dutje over, want ze wilde terug naar de klas. Ze sliep dan na school op de zetel wel een klein uurtje.
    De jongste is pas begonnen in het klasje en ze is voorlopig elke middag nog thuis komen slapen. Ik de kerstvakantie heb ik haar wel een paar dagen op gehouden en dat lukt wel.
    In principe zou ze enkel op dinsdag de namiddag moeten gaan, want ik werk de andere dagen enkel in de voormiddag….

    Op woensdag liet ik ze soms wel ‘bijslapen’

  4. Vlijtig Liesje schreef:

    Ik kan het me niet meer herinneren, maar ik weet nog wel dat het altijd een lastige overgangsfase was. Ik was altijd blij als ze het middagslaapje ook echt niet meer nodig hadden dan, en dus ’s middags ook niet vervelend werden van vermoeidheid.

  5. Dewi schreef:

    Hier waren ze rond 2,5/3 jr wel klaar met het middagslaapje. Vond ik als mama best onhandig, na een intensief dagje vielen ze weleens aan het einde Vd dag op de bank in slaap. Sliepen ze ’s avonds weer niet om 19.00 😁

  6. Justin sliep als baby al bijna niet overdag en was dan ook al snel van zijn middag slaapje af. De andere twee weet ik niet zo goed meer, maar het verliep wel soepel. Ze gingen dan gewoon rond 18.00 naar bed. Dat paste hier prima…

  7. Charel schreef:

    Ah voor mama is het ook wel lekker als ze gewoon een middagdutje doen haha!

  8. Ons zoontje is vorige week twee geworden en wil tussen de middag niet meer slapen 🙁 Nadeel is dat hij het ook niet volhoud tot 7 uur (zijn bedtijd), dus we rond etenstijd met een totaal uitgeput kind zitten. Echt een vervelende tussenfase vind ik het!

    • Batboy schreef:

      Ja, voor Sten is de middag dan ook te lang, maar gelukkig knapt hij meestal toch weer op. Op de één of andere manier krijgt hij een boost en dan kan hij er weer even tegenaan. En dan op tijd naar bed!

  9. Merel schreef:

    Hier is het inderdaad over met de dutjes. Onze peuter wil niet meer en als ze in haar eigen bedje ligt, maakt ze haar jongere zusje wakker (die nog wel slaapt).

    Inmiddels eten we dus vroeger (17.00-17.30) en gaan de kleintjes eerder naar bed, anders zijn ze niet te genieten 🙂

    Wennen vind ik het trouwens wel hoor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.